lunes, 15 de abril de 2013

Context en el que hem situaré



El centre on jo realitzo les pràctiques és RATIO. És una associació sense ànim de lucre, situada a Barcelona, que proporciona els suports necessaris a les persones amb discapacitat intel·lectual per poder gaudir d’un lleure normalitzat, inclusiu i orientat a la persona. Aquesta vetlla per la igualtat de drets entre ciutadans donant una resposta individualitzada a les necessitats i demandes de les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies a través de la realització del lleure.

El lleure té una forta repercussió en la vida de qualsevol persona, produeix satisfacció personal i millora en la qualitat de vida, tal i com expliciten Shalock, i Verdugo, el lleure aporta inclusió social, relacions interpersonals, benestar emocional, benestar físic, respecte dels drets i autodeterminació. Elements que va captar l’associació RATIO per crear el seu projecte inicial, que va néixer a l’any 1997, com a facilitadora per l’accés al lleure per les persones amb discapacitat intel·lectual independentment de les seves necessitats de suport. 

DESTINATARIS

Els destinataris són persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport intermitent, limitat, extens i generalitzat, independentment dels trastorns associats que poden presentar: de conducta, sensorials, dèficits, discapacitat física, entre altres. Entenem la  discapacitat intel·lectual, dins d’un enfocament ecològic, com “una discapacitat caracteritzada per limitacions significatives tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa, expressada en habilitats adaptatives conceptuals, socials i pràctiques."


FINALITATS

-         Oferir, assessorar i orientar a la persona amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament els suports necessaris per gaudir del lleure de qualitat.

-         Donar suport a les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual.

-         Promocionar el treball en xarxa entre entitats, administracions i monitors.

-         Treballar sobre la formació i sensibilització d’aquesta discapacitat.


PRINCIPIS
Els que determinen la dinàmica de l’associació són:

-         Inclusió: actitud generalitzada de reconeixement de que totes les persones han de gaudir de les mateixes oportunitats per desenvolupar el seu projecte de qualitat de vida en la comunitat.

-         Normalització: posar a l’abast de totes les persones els béns i serveis de la comunitat i la vida quotidiana, de forma adequada a les seves característiques.

-         Orientació a la persona: Les persones amb dificultat intel·lectual han de poder formular els seus plans i poder decidir en ells. Hi ha d’haver un pla d’individualització.


PROGRAMES

-         Programes específics: on trobem diverses opcions: estades de vacances, estades de cap de setmana i estades curtes (programa respir), estades de vacances per a llar- residència, lleure compartit, activitats d’oci entre setmana. Són programes que tenen com a objectiu potenciar les relacions interpersonals a partir de la realització d’activitats de lleure en espais normalitzats, fomentant així el desenvolupament i la autodeterminació de cadascun dels participants.

-         Programa inclusió: projecte de col·laboració de formació i assessorament a entitats, projecte de mediació. Tenen com a finalitat sensibilitzar a la comunitat envers aquesta discapacitat, informar i formar a altres entitats i dissenyar activitats conjuntes per tal de establir vincles comuns. Serveixen per connectar la oferta de la comunitat amb els desitjos dels usuaris de l’associació.


ORGANIGRAMA
L’organigrama de l’associació és el següent: com a primer estat esta el director del centre, el qual és qui gestiona, organitza i coordina els serveis de lleure, on es trobaria inserida la figura del psicopedagog. Seguidament trobem el coordinador de programes, responsable dels diferents programes que s’oferten, on es troben un educador social i tres psicòlogues. El següent estament que fa referència als tècnics de lleure, és a dir, els monitors, dir que esta composat per més de 200, ja que han de donar suport a 1300 usuaris. Per últim trobem als voluntaris, els quals intervenen per a cobrir serveis, contribueix a que la persona amb discapacitat intel·lectual millori la seva qualitat de vida.  

RELACIONS DELS PROFESSIONALS
La relació entre els professionals del centre és horitzontal, ja que tot i que les responsabilitats i funcions de cadascú variïn, segons l’estament en el que es troben el treball a realitzar és cooperatiu i en equip, perquè els objectius proposats puguin ser assolits. De manera que el psicopedagog es troba dins del conjunt que composen els professionals del centre, perquè com afirmen Monereo i Solé estem davant un marc explicatiu dels processos de construcció d’un context de col·laboració entre els professionals de la psicopedagogia i altres professionals. La comunicació entre ells ha de ser explicita i continuada, degut a que entre tots participen per arribar a una finalitat comuna.

No hay comentarios:

Publicar un comentario