martes, 30 de abril de 2013

Discapacidad no es incapacidad



Hola a tothom!!!

Us convido a veure aquest video, el qual treballa sobre la sensibilització cap a la discapacitat, oferint la idea principal de que els discapacitats són persones i han de gaudir del dret a tenir una bona qualitat de vida.




Espero que us agradi!
Laura


domingo, 21 de abril de 2013

La meva primera activitat

El passat dissabte, dia 13, va ser el meu primer dia de pràctiques. Va ser el dia que vaig conèixer a un dels grups que forma part de RATIO. És un dels grups més assistencial, ja que els participants són autònoms per caminar però necessiten suports i ajudes continuades i permanents. Aquell dia van assistir a l'activitat cinc joves, tot i que el grup esta format per nou. A més hi havia tres monitors, els quals hem van guiar en el meu primer dia. Entre aquests hi havia la coordinadora: la Cristina, va mantenir el contacte amb mi abans de l'activitat i abans d'iniciar-la hem va fer el traspàs d'informació essencial.

L'activitat consistia en passejar pel barri i després anar a berenar. Ens vam trobar tots a una plaça, on les famílies porten als joves. Quan passejàvem vam trobar una petita festa en la que hi havia un concert, fet imprevist que va agradar molt als joves, degut a que la música i el ball és una cosa que els encanta. 
Vam continuar caminant fins que vam arribar a un bar, en el qual vam parar per prendre alguna cosa i menjar unes patates braves. Un cop vam acabar vam fer la tornada en autobús, degut a que els joves ja estaven una mica cansats, per tot el que havien caminat.
Vam tornar a la plaça d'on vam partir, on les famílies ja estaven esperant per poder recollir als usuaris. Un cop marxen els joves, els monitors junt amb la coordinadora fan una valoració de l'activitat, en aquest cas va sortir molt bé, sense incidències.
 
Aquesta va ser una activitat amb l'objectiu de normalitzar l'oci dels joves, en la que gaudeixen d'una bona estona amb una colla d'amics, on es potencien les relacions interpersonals.

Les meves sensacions són molt positives. Tot i que al principi estava una mica nerviosa i amoïnada, pel fet d'enfrontar-me a noves situacions, però a la vegada estava emocionada i il·lusionada en començar aquest nou projecte. A mida que vam anar avançant en l'activitat hem vaig relaxar, perquè tots hem van donar la confiança suficient per tal de gaudir dels moments viscuts.
Aquestes experiències hem serveixen per tenir una altra mirada sobre la normalització social i la inclusió, tot i que hem queden moltes coses per aprendre, només hem queda per dir que estic gaudint de manera excepcional cadascun dels aprenentatges adquirits.


Laura

miércoles, 17 de abril de 2013

Primer contacte amb el centre

Abans de començar a realitzar activitats, amb els grups d'oci de discapacitats, hem vaig reunir amb la tutora de pràctiques que hem van assignar al centre, la Maite, la qual hem va aportar tota mena de facilitats, es va mostrar molt amable amb mi. Va ser una reunió molt propera, amb la intenció de coneixer-nos millor i assentar les pràctiques que he de realitzar.

Inicialment la meva tutora m'explica la majoria d'aspectes que fan referència al centre: destinataris, suports, accions, missió, filosofia, principis,... formalitzant així aquesta exposició amb la descripció explícita de cadascuna de les activitats que es proposen des del centre per tots els seus usuaris, perquè d'aquesta manera jo podria tenir una visió extensa dels programes que realitzen, i així poder escollir a quin volia adherir-me, segons les meves condicions i els meus interessos.

A més abans de finalitzar la reunió vaig haver de realitzar un qüestionari, en el qual havia de contestar unes preguntes relacionades amb les meves dades personals, acadèmiques i professionals, d'opinió envers la discapacitat intel·lectual, sobre les funcions del personal del centre, entre altres. Aquest instrument els hi serveix per conèixer-me millor i sapiguer del meu recorregut professional.

Finalment m'agradaria dir que vaig escollir treballar dins dels grups d'oci, els quals dediquen el temps lliure dels caps de setmana per a realitzar diferents activitats lúdiques, a més participaré de manera esporàdica en la creació d'un nou projecte "vacances a mida".

martes, 16 de abril de 2013

El paper del psicopedagog a RATIO


MISSIÓ
El psicopedagog de la institució assessora, coordina, dissenya, gestiona i avalua els programes i activitats que es preparen i desenvolupen per persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, d’acord amb les necessitats i característiques d’aquests usuaris, per tal d’aconseguir la inclusió, normalització i millora en la qualitat de vida, envers el lleure i l’oci de les persones amb discapacitat intel·lectual.

FUNCIONS I FINALITATS
  • Participar en l’anàlisi de necessitats, el disseny de programes i propostes.
  • Liderar procediments de planificació estratègica, seguiment i avaluació dels programes que s’executen.
  • Foment de la formació i seguiment del personal d’atenció directa.
  •  Coordinació interna, amb altres entitats i amb la comunitat. 
  • Donar suport i atenció a les famílies dels discapacitats.

TASQUES O ACTIVITATS
  • Realitzar anàlisis de les necessitats més rellevants que presenten els usuaris i les seves famílies, per donar una atenció personalitzada.
  •  Coordinar el disseny dels programes que formaran part de la institució.
  • Detallar i determinar les activitats i els suports que seran necessaris perquè els usuaris realitzin aquestes sense obstacles.
  • Planificar la pauta del seguiment de les activitats, per poder-les avaluar en diferents moments del procés de desenvolupament d’aquesta.
  • Avaluar els programes que s’apliquen, per tal de fer millores de manera continuada, per així adequar aquests als usuaris de la entitat.
  • Gestionar plans de formació pel personal del centre (coordinadors, monitors,...) per anar millorant de manera progressiva el servei que s’ofereix.
  • Liderar el procés d’avaluació i seguiment del personal del centre, per tenir un coneixement detallat sobre les persones que realitzen els projectes. 
  • Coordinar el personal del centre, sota una comunicació horitzontal, per poder aconseguir treballar en equip.
  • Mantenir una estreta comunicació amb la resta d’entitats externes que col·laboren amb la realització de les activitats.
  • Atendre i conèixer a la comunitat, per poder oferir informació i programes de sensibilització cap aquesta, per poder oferir programes de formació i sensibilització en referència a la discapacitat intel·lectual.
  • Establir una relació directa amb les famílies, perquè aquests són una part essencial del desenvolupament dels discapacitats.
  • Crear i oferir espais i activitats dedicats a les famílies, juntament amb els seus fills, perquè estableixin una relació dirigida cap al lleure.

lunes, 15 de abril de 2013

Context en el que hem situaré



El centre on jo realitzo les pràctiques és RATIO. És una associació sense ànim de lucre, situada a Barcelona, que proporciona els suports necessaris a les persones amb discapacitat intel·lectual per poder gaudir d’un lleure normalitzat, inclusiu i orientat a la persona. Aquesta vetlla per la igualtat de drets entre ciutadans donant una resposta individualitzada a les necessitats i demandes de les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies a través de la realització del lleure.

El lleure té una forta repercussió en la vida de qualsevol persona, produeix satisfacció personal i millora en la qualitat de vida, tal i com expliciten Shalock, i Verdugo, el lleure aporta inclusió social, relacions interpersonals, benestar emocional, benestar físic, respecte dels drets i autodeterminació. Elements que va captar l’associació RATIO per crear el seu projecte inicial, que va néixer a l’any 1997, com a facilitadora per l’accés al lleure per les persones amb discapacitat intel·lectual independentment de les seves necessitats de suport. 

DESTINATARIS

Els destinataris són persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport intermitent, limitat, extens i generalitzat, independentment dels trastorns associats que poden presentar: de conducta, sensorials, dèficits, discapacitat física, entre altres. Entenem la  discapacitat intel·lectual, dins d’un enfocament ecològic, com “una discapacitat caracteritzada per limitacions significatives tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa, expressada en habilitats adaptatives conceptuals, socials i pràctiques."


FINALITATS

-         Oferir, assessorar i orientar a la persona amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament els suports necessaris per gaudir del lleure de qualitat.

-         Donar suport a les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual.

-         Promocionar el treball en xarxa entre entitats, administracions i monitors.

-         Treballar sobre la formació i sensibilització d’aquesta discapacitat.


PRINCIPIS
Els que determinen la dinàmica de l’associació són:

-         Inclusió: actitud generalitzada de reconeixement de que totes les persones han de gaudir de les mateixes oportunitats per desenvolupar el seu projecte de qualitat de vida en la comunitat.

-         Normalització: posar a l’abast de totes les persones els béns i serveis de la comunitat i la vida quotidiana, de forma adequada a les seves característiques.

-         Orientació a la persona: Les persones amb dificultat intel·lectual han de poder formular els seus plans i poder decidir en ells. Hi ha d’haver un pla d’individualització.


PROGRAMES

-         Programes específics: on trobem diverses opcions: estades de vacances, estades de cap de setmana i estades curtes (programa respir), estades de vacances per a llar- residència, lleure compartit, activitats d’oci entre setmana. Són programes que tenen com a objectiu potenciar les relacions interpersonals a partir de la realització d’activitats de lleure en espais normalitzats, fomentant així el desenvolupament i la autodeterminació de cadascun dels participants.

-         Programa inclusió: projecte de col·laboració de formació i assessorament a entitats, projecte de mediació. Tenen com a finalitat sensibilitzar a la comunitat envers aquesta discapacitat, informar i formar a altres entitats i dissenyar activitats conjuntes per tal de establir vincles comuns. Serveixen per connectar la oferta de la comunitat amb els desitjos dels usuaris de l’associació.


ORGANIGRAMA
L’organigrama de l’associació és el següent: com a primer estat esta el director del centre, el qual és qui gestiona, organitza i coordina els serveis de lleure, on es trobaria inserida la figura del psicopedagog. Seguidament trobem el coordinador de programes, responsable dels diferents programes que s’oferten, on es troben un educador social i tres psicòlogues. El següent estament que fa referència als tècnics de lleure, és a dir, els monitors, dir que esta composat per més de 200, ja que han de donar suport a 1300 usuaris. Per últim trobem als voluntaris, els quals intervenen per a cobrir serveis, contribueix a que la persona amb discapacitat intel·lectual millori la seva qualitat de vida.  

RELACIONS DELS PROFESSIONALS
La relació entre els professionals del centre és horitzontal, ja que tot i que les responsabilitats i funcions de cadascú variïn, segons l’estament en el que es troben el treball a realitzar és cooperatiu i en equip, perquè els objectius proposats puguin ser assolits. De manera que el psicopedagog es troba dins del conjunt que composen els professionals del centre, perquè com afirmen Monereo i Solé estem davant un marc explicatiu dels processos de construcció d’un context de col·laboració entre els professionals de la psicopedagogia i altres professionals. La comunicació entre ells ha de ser explicita i continuada, degut a que entre tots participen per arribar a una finalitat comuna.

miércoles, 10 de abril de 2013

Benvinguts!

Benvinguts al meu blog! 





Aquest blog esta dedicat al desenvolupament de les meves pràctiques de psicopedagogia, concretament al Practicum I. Descriuré els passos i avanços que vaig aconseguint, plasamant així tot el procediment recorregut. A més aprofitaré aquest espai per reflexionar,  a partir d'un punt de vista crític, sobre el psicopedagog i els àmbits i contextos en els que es situa. 


Destitjo que aquest blog ajudi a conèixer més profundament un dels papers i rols que pot realitzar el psicopedagog, mitjançant la indagació a través d'un procés d'observació.

Laura