lunes, 3 de junio de 2013

Valoració del procés de pràctiques

Per poder realitzar la meva valoració del procés de pràctiques crec que he de començar exposant quin era el nivell d'expectatives que tenia a l'inici, per així poder acabar determinant si s'han complert o no.

El meu centre de pràctiques és RATIO, com heu pogut llegir al llarg del blog, aquest el vaig escollir jo. Pensava que seria una bona experiència centrar-me en un àmbit amb el que no havia interactuat gaire, les discapacitats intel·lectuals. Les meves expectatives a l'inci eres altes, ja que estava molt il·lusionada en treballar amb usuaris d'aquestes característiques i estava totalment preparada per aprendre tot el que hem podien ensenyar, tot i que jo no deixava d’estar nerviosa, per l’incertesa de no conèixer l’àrea d’actuació.

Un cop vaig tenir el primer contacte amb la meva tutora de pràctiques les meves expectatives van canviar, encara van augmentar més, després de que m’expliqués sobre quins projectes treballaven, la filosofia i finalitats del centre, usuaris d'aquest, entre altres aspectes que he deixat assentats en l'explicació i definició de l'entitat, al principi del blog.
De manera que partia d'una base d'expectatives molt altes i positives, on el meu objectiu principal era aprendre de tot i de tothom. Aquesta actitud penso que es bona, ja que així tens una predisposició ferma cap al que has de fer, tot i que per la part contrària crec que és perillosa, ja que després pot causar grans decepcions. 

A mida que van anar succeint les pràctiques i les activitats les meves ganes de continuar aprenent no van canviar, he tractat amb molts grups d'oci i grups de respirs urbans, és a dir, he conegut a molts monitors, coordinadors i usuaris i sempre m'han acollit amb un somriure i una actitud propera, fent-me partícip del grup.
He pogut comprovar moltes maneres de treballar sobre les discapacitats, les quals he après de cada grup de monitors, m’han ensenyat diferents i diverses teràpies, activitats i nivells de discapacitat, a més he de reconèixer que he aprés molt dels usuaris, sobretot a tenir una mirada més humana. 

A través de les meves paraules ja es percep que la meva valoració és molt positiva envers les pràctiques, he assimilat moltes tècniques i coneixements del món de la discapacitat i l'educació, he conegut a molta gent, he gaudit de les activitats i tasques a desenvolupar i sobretot he aprés a ser més professional. Al llarg de les meves entrades al blog s'ha pogut comprovar quins eren els meus pensaments, sensacions i sentiments; cadascuna de les activitats realitzades ha estat positiva i molt enriquidora cap a la meva persona, de la mateixa manera que jo també espero haver aportat una mica de mi i dels meus coneixements a cada grup amb els que he compartit tal experiència. 

Al principi, tal i com he dit, tenia moltes expectatives, però tot i així no pensava que acabaria tan satisfeta de les meves primeres pràctiques de psicopedagogia.  Aquest no és el punt i final del meu blog, no diré un adéu per acomiadar-me, sinó que serà un fins aviat, perquè tornaré a reobrir aquest blog amb el segon procés de pràctiques, amb el qual espero continuar aprenent i gaudint del món de la psicopedagogia.

Laura

Un video per oferir a les aules

Abans d'oferir la meva valoració final del Practicum I, m'agradaria compartir amb vosaltres aquest vídeo, el qual es molt dinàmic i atractiu per poder treballar les discapacitats a les aules dels centres educatius. Ja que és des d'aqui on hem de treballar i lluitar cap a la normalització i integració a la societat de persones discapacitades. 


Animo a tothom a que el veieu i l'utilitzeu per així treballar per un món millor.

El meu segon respir urbà (diumenge)


El diumenge vaig tornar a l’alberg per trobar-me amb el mateix grup del respir. Vaig anar ben aviat pel matí, per poder aprofitar bé el dia. Tots junts vam decidir quina activitat desenvoluparíem. Com feia tant bon dia van pensar que seria una bona idea anar a passejar per la platja i a dinar per el passeig marítim. A l’alberg ens vam preparar per marxar i després vam fer dos grups, un va agafar l’autobús que els portava a la platja i la resta va agafar la furgoneta, on anaven els nois i noies que necessiten més suports. Ens vam reunir a prop de les torres Mapfre. Tots junts van anar a passejar per la platja de la Barceloneta i pel passeig marítim, a estones havíem de seure a l’ombra perquè feia molta calor i els nois es cansaven sovint.

Un cop va ser l’hora de dinar van tornar a realitzar votacions per veure que es dinava, van donar dos opcions per acotar l’àmbit de decisió: pizza o hamburguesa, de manera que finalment els nois van pensar que seria millor pizza, els hi venia més de gust. Així que mentre que continuàvem passejant vam anar buscant un lloc per dinar. Vam trobar al Passeig una pizzeria que ens va agradar, així que ens vam seure per començar a recuperar les forces, gaudint de diferents pizzes i begudes fresques.

Un cop vam acabar ens vam disposar a marxar cap a l’alberg, en furgoneta i autobús, així acabaríem de passar el dia allà, com feia tan bona tarda vam estar tots als voltants de la casa, on hi feia una temperatura molt agradable, vam estar xerrant entre tots, els nois estaven molt participatius i actius. Un cop va ser l’hora de berenar la coordinadora amb dos dels joves van anar a comprar uns gelats, per així fer un fi de festa ben dolç. Quan vam acabar es van preparar perquè les famílies estaven a punt d’arribar. Es fa un traspàs d’informació a cadascun d’ells, comentant les activitats realitzades i els aspectes i fets més importants a ressaltar. 

Un cop els monitors es queden sols fan una valoració general del respir urbà, la qual va ser molt positiva, pensen que ha estat un cap de setmana molt enriquidor, el qual ha estat productiu, tant per els joves com per ells. Des de la meva perspectiva crec que ha anat molt bé, no hi ha hagut cap incident i els joves es mostraven contents i amb ganes de repetir aquesta sortida.

Tal i com he anat repetint a les meves entrades al blog, sobre aquest cap de setmana, he de dir que vaig tenir una gran acollida per part del grup. He continuat aprenent de la mà dels monitors i dels participants del grup, amb els quals espero retrobar-me en respirs futurs, durant el Practicum II.

El meu segon respir urbà (dissabte)


Aquest cap de setmana vaig realitzar el meu segon respir urbà. Tant el dissabte com el diumenge vaig estar amb el mateix grup que l’anterior respir i la mateixa coordinadora, l’únic que va variar van ser els monitors. El grup estava composat per vuit participants, cadascun amb les seves característiques i  necessitats, els suports que requereixen per disminuir les seves necessitats també són diferents i diversos, però junts són un gran grup, el qual denota companyonia, amistat i molt bon rotllo. 

L’alberg on es van quedar a dormir i on vam passar algunes estones del cap de setmana va ser al mateix que el cop anterior: a l’alberg Mare de Déu de Montserrat, al passeig Mare de Déu del Coll. És un lloc que acull als joves molt bé i que els oferta tot els serveis necessaris per estar bé. El dissabte hem vaig trobar amb ells a l’alberg i tots junts vam decidir l’activitat que realitzaríem. La gran majoria va votar per anar a passar el dissabte a les festes de la Teixonera, al Carmel. 


 Per anar vam fer dos grups, un d’ells va anar caminant des de l’alberg fins a la festa i la resta vam anar en la furgoneta de RATIO. Ens vam trobar a la plaça Cosmos ja que en aquest lloc oferien una sèrie d’activitats per a joves i nens. Van muntar inflables i van crear diferents tallers, tant de jocs com de manualitats, pintures facials, entre altres. A més va haver una gran animació amb música. Els joves s’ho van passar molt bé, gaudint de tot el que oferia la festa. Va ser una activitat molt incitadora per poder relacionar-se entre ells i amb altres persones i monitors externes al grup de RATIO. Van participar de manera espontània i dinàmica, deixant-se portar per les seves emocions. 
 
Després vam anar a berenar a un bar proper i a descansar una mica a l’ombra, ja que va ser un dia de molta calor. Un cop ens vam refrescar vam fer diferents torns per anar en la furgoneta de l’associació, perquè els participants estaven molt cansats i no tenien gaires ganes de caminar, per tornar a l’alberg. Un cop ens vam reunir tot allà es van preparar per sopar i jo vaig marxar, fins el dia següent que hi tornava per continuar amb les activitats.

Ens ho vam passar tots junts molt bé i  vam gaudir de tot el que ens va succeir. Tal i com hem va passar l’altre vegada hem van fer una gran rebuda, els nois i noies ja m’esperaven i jo estava molt contenta de retrobar-me amb tots ells un altre cop, ja que tenia molts bons records de la primera vegada que vaig passar un cap de setmana amb ells. La coordinadora i els monitors hem van tractar com una monitora més i hem vaig sentir molt còmode. Com ja els coneixia i sabia quins eren els suports que necessita cadascú estava més relaxada. Per tant, la meva valoració personal va ser molt positiva, vaig sentir que els meus aprenentatges professionals augmentaven per moments, degut a que m’ensenyen i aporten molts punts i referències cadascú dels participants del grup.

lunes, 27 de mayo de 2013

L'autodeterminació en alumnes amb discapacitat intel·lectual

Faig una petita entrada per convidar-vos a llegir aquest article, el qual tracta la autodeterminació en alumnes amb discapacitat intel·lectual. Hem sembla molt interessant, a més dins de l'associació en la que realitzo les pràctiques li donen molta importància a la autodeterminació i a la pròpia presa de decisions, per això he estat buscant informació i he trobat aquest article molt idoni pel context en el que hem situo, per això vull compartir-ho amb vosaltres; el podeu trobar en aquest link:


Laura

domingo, 26 de mayo de 2013

Dia al parc d'atraccions: Tibidabo

Continuo incrementant les entrades d'aquest blog, a mida que vaig realitzant més activitats amb l'associació RATIO. Ahir, dissabte dia 25 vaig tornar a repetir amb el grup anterior, amb els quals vaig anar a veure el partit del Barça B. Els monitors van decidir que hi tornés amb ells a realitzar una altra activitat, ja que vam connectar molt bé, tant amb ells com amb els joves que hi participen en aquest grup d'oci.

L'activitat que vaig realitzar amb ells durava tot el dia, ja que vam anar al parc d'atraccions el Tibidabo. Vam gaudir molt d'aquest dia perquè vam viure diverses i moltes emocions.





Vam quedar amb els joves a la porta principal del parc, els familiars de cadascú s'encarregava de portar-lo fins allà. Un cop ens vam reunir tot el grup vam treure les entrades i col·locar les polseres que ens permetrien pujar a totes les atraccions.
Després vam dinar, vam portar carmanyoles i entrepans, un cop recollit i preparat vam començar a recórrer el parc, vam anar pujant en cada atracció que ens trobàvem. L'únic que havíem de mirar era el nivell de por o de sorpresa que podia causar cada atracció, per així valorar quins joves podien o no pujar. Però de manera general he de dir que els joves van ser molt valents i atrevits perquè van pujar gairebé a totes les atraccions. Hi va haver en algunes (les que causaven més vertigen) que dos dels participants de tot el grup van preferir no pujar.
Algunes de les atraccions que vam provar van ser: guri-guri, la mina d'or, la muntanya russa, el carrusel, el cinema 3D, l'huracà, els cotxes bojos, el tren, entre altres. Cadascuna d'elles va aportar que el dia fos molt divertit. Els nois i noia van estar molt contents tot el dia. Totes les novetats que anaven descobrint era una nova emoció.

A les vuit de la tarda els pares venien un altre cop a la porta del Tibidabo per recollir als joves. La emoció encara no la podien contenir, i així va ser com van rebre als pares: explicant tot el que havia passat aquell dia i en tot el que havien pujat.

La valoració de l'activitat és molt bona, degut a que ha estat un dia perfecte, els monitors i els joves estan molt contents amb aquesta activitat, perquè han comprovat que han passat un gran dia, ple de sorpreses, a més han pogut experimentar amb les seves emocions i sensacions.

La meva valoració personal coincideix amb la del grup d'oci: va ser un dia fantàstic! He connectat molt bé amb aquest grup i amb cadascun dels seus components.  L'únic que m'agradaria reconèixer és que no hi ha grans mesures per discapacitats, és a dir, hi ha barreres arquitectòniques, no a les estructures del parc però si a les atraccions, és a dir, per poder muntar-se, aquest hauria de ser un aspecte a millorar, tot i això he de dir que va ser un dia genial i molt productiu.

Laura

jueves, 23 de mayo de 2013

Partit del Barça B

Aquest passat dissabte dia 20 vaig anar amb un grup d'oci molt especial de RATIO. És un grup que tot i ser petit té una relació molt intensa: són amics des de petits, sempre han fet tot junts, han anat a l'escola, als tallers, als esplais,... les famílies d'aquests també tenen una relació molt profunda. Ells no són companys, són amics. 
És un grup de joves, gairebé tot nois, menys una noia que va ser la única que ha entrat nova, comprenen les edats de 20 a 24 anys, cadascú té unes característiques, una discapacitat i unes necessitats diferents però els mantenen junts per les seves relacions inicials. 

Els monitors també tenen una gran relació d'amistat, ja que durant la setmana també treballen junts, fet que els fa crear una major font d'informació sobre ells mateixos i els seus processos d'ensenyament. La relació que van crear amb mi també va ser molt especial, degut a que hem van acollir com si fos una educadora més, els hi estic molt agraïda.

L'activitat va consistir en anar a veure un partit del Barça B al miniestadi. Les entrades les va regalar el propi estadi a l'associació perquè els joves hi poguessin gaudir d'aquest partit: Barça B - Alcorcón. 


Un cop vam quedar els nois estaven molt emocionats, portaven elements per poder animar al seu equip (gorres, banderes, samarretes,...). Vam agafar el metro per arribar a l'estadi, un cop allà vam entrar i ens vam seure a les grades disposats a gaudir d'un gran partit!

Els nois van cantar sense parar per animar el seu equip, se'ls veia molt contents i emocionats. Sobretot quan el Barça va marcar un gol. Finalment el resultat del partit va ser empat però l'alegria de veure al Barça ja els hi va ser suficient. Abans de tornar cap a la plaça de RATIO vam fer una parada al Mc Donald's per així poder berenar. Tot just acabar vam tornar al metro per tornar cap a casa. 

Els monitors estaven molt contents perquè al veure que la valoració de l'activitat era molt positiva van pensar que era una gran activitat per tornar a repetir amb els joves. La meva valoració personal també és molt positiva. Penso que és un grup amb moltes possibilitats i potencialitats. Al ser tan diversos hi ha una gran font de coneixement amb la qual ens nodrim els propis monitors. He gaudit molt i m'ha semblat un gran grup, tot el conjunt en general. Espero repetir amb ells per poder continuar enriquint-me de les seves característiques i peculiaritats.

Laura

martes, 21 de mayo de 2013

Un diumenge de relax

El diumenge vaig tornar a anar amb un grup d'oci de RATIO. En aquest cas era un grup amb intel·ligència límit d'adults, els quals tenen entre 19 i 32 anys. Era un grup molt alegre i espontani, tot i que una de les participants era molt reservada.

Ens vam trobar a les deu a la plaça de RATIO, des d'allà vam anar en metro fins al port olímpic, on hi ha un gran espai de piscines, on es poden desenvolupar diferents tipus de teràpies, per tant l'activitat consistia en anar a un spa.

Ens van separar en dos vestuaris, perquè era un grup mixt, vam preparar-nos amb tots els elements imprescindibles: el banyador, el gorro i les xancles i ens vam disposar a relaxar-nos. Inicialment vam anar a un circuit d'aigües calentes, les quals tenien fonts amb diferents pressions i intensitats, en aquest espai també hi havia un jacuzzi. A més durant l'estada allà vam passar per piscines d'aigua freda, calenta, jacuzzi, sauna, banys humits, entre altres. Vam relaxar-nos molt i a més una de les noies va animar-se a fer aquagym, perquè a una de les piscines s'oferia aquesta activitat. Tot just quan va passar tot el temps ens vam tornar als vestuaris per dutxar-nos i arreglar-nos per marxar. Així que un cop vam acabar vam tornar al metro per tornar a casa.

Va ser una activitat molt satisfactòria, molts dels grups d'oci la realitzen sovint, però jo encara no l'havia realitzat. Vaig poder comprovar que és una activitat que gaudeixen molt els participants, la utilitzen per poder canalitzar les emocions i les sensacions. Penso que és un recurs molt productiu i interessant, gràcies a aquesta la situació els participants es normalitza i es senten integrats dins de l'entorn de la resta de banyistes.
Els suports requerits per aquests eren intermitents i puntuals, ja que eren autònoms i molt independents. Tenen una relació d'amistat i molt propera. Els coordinadors són molt afectuosos i hem van fer una gran acollida.

La valoració de l'activitat és molt positiva, ja que vaig gaudir molt de tots i cadascun dels moments.

Laura

martes, 14 de mayo de 2013

Patinant sobre gel

Va ser la meva primera experiència amb un grup de petits adolescents, els participants tenen entre 14 i 15 anys. Són pocs, un total de nou, tot i que a l'activitat només hi van assistir sis nens. La seva característica principal és que tenen intel·ligència límit, els suports eren intermitents i puntuals en el temps, degut a que eren molt autònoms. Aquest grup es va crear per necessitat i demanda per part de les famílies, ja que no hi havia cap grup que es detallés en aquesta franja d'edat.

El coordinador d'aquesta activitat va ser en Raimon, el qual hem va fer un traspàs d'informació dels participants, les actuacions a realitzar, entre altres, a més de fer una presentació de cadascú dels nens perquè ens coneguéssim i ens fem una bona acollida. Els altres monitors que van reforçar el grup van ser: l'Aïna i el Javi.

L'activitat era anar a patinar sobre gel els alumnes havien d'anar ben abrigats, amb jerseis i guants. Vam quedar tots a la plaça que hi ha al costat de l'associació, després de reunir a tots els nens i de fer les presentacions pertinents ens vam dirigir al metro per anar a patinar a les pistes de gel del Camp Nou.



Un cop allà vam preparar als alumnes i directes a la pista de patinatge, s'ho van passar molt be, tot i que els hi feia una mica de por caure. sortien a seure sovint, per poder descansar. Un cop es va acabar el temps de fer exercici van canviar-se i vam sortir fora, on van berenar, entrepans i sucs que ells mateixos portaven de casa. Un cop acabat tot vam tornar al metro i tornar a la plaça on estaven els familiars esperant per recollir als adolescents.

La valoració d'aquesta activitat és molt positiva, ja que he pogut observar un altre grup d'oci de RATIO amb característiques molt diferents i realitzant una activitat dispar a la resta. Les persones que formen part del grup hem van tractar molt be i hem van fer gaudir d'un gran dia de pràctiques, per tant, dins de la línia que estic mostrant en aquest blog, torno a dir que gràcies a aquestes experiències estic aprenent molt com a professional.

lunes, 6 de mayo de 2013

Un cap de setmana de Respir urbà (diumenge)


Aquest dia va ser el segon que vaig compartir amb ells, vaig anar ben d’horeta, perquè ens esperava un dia intens. Els nois i noies estaven emocionats perquè ja s’acabava el respir, aquell mateix dia a la tarda tornaven a casa seva. Quan vaig arribar els monitors hem van fer un petit traspàs d’informació sobre com havia anat la nit.

Feia molt bon dia per tant van decidir anar a fer una volta pel Passeig Marítim i la Barceloneta. El transport va ser en metro i autobús i un altre grupet en la furgoneta de RATIO, tal i com vam fer el dia anterior. Un cop allà vam passejar observant el paisatge: la platja, els vaixells,... gaudint del dia tant soleiat que vam tenir. Després vam fer una primera parada a una terrassa per prendre un gelat, així descansàvem i ens refrescàvem. Tot seguit vam continuar passejant fins arribar a la segona parada, el Mc Donald’s, on dinaríem. Ells mateixos van decidir aquest lloc per dinar així que estaven molt contents. Cadascú va escollir el menú que més li venia de gust. Quan vam acabar de dinar i vam reposar una mica ens vam posar en marxa per tornar a l’alberg, ja que a les sis de la tarda els familiars vindrien a recollir-los.

Un cop a l’alberg es van encetar activitats diverses per realitzar-les abans de que marxessin. Algunes d’elles van ser: veure la televisió, jugar a les cartes, fer nua xerrada a l’aire lliure, pintar-se les ungles,... Un cop van donar les sis van venir els familiars a recollir-los i van marxar. Al finalitzar l’activitat els monitors van fer una petita valoració la qual va concloure com un gran cap de setmana.

La meva valoració global del cap de setmana és que ha estat perfecte, vaig gaudir moltíssim de tots els dies que vaig compartir amb ells. Tant els nois i noies com els monitors hem van fer una acollida increïble i entre tots hem van tractar com a una monitora més. Valoraven els meus comentaris i propostes. A més he d’afirmar que vaig aprendre molt de tots i cadascun dels participants. Des d’una perspectiva Professional dir que m’ha ajudat a augmentar els coneixements previs que ja tenia i ha focalitzar els específics de l’àmbit sociocomunitari.

Laura

viernes, 3 de mayo de 2013

Un cap de setmana de respir urbà (dissabte)

El cap de setmana del 20 i del 21 d'abril vaig participar en un respir urbà, en el qual participen 13 adults discapacitats. S'allotgen a un alberg de Barcelona, en aquest cas va ser a Mare de Déu del Coll i durant tot el cap de setmana realitzen activitats per la ciutat.


Alberg Mare de Déu del Coll 


Jo vaig arribar el dissabte després de dinar i vaig establir relacamb el grup, ens vam conèixer, igualment als monitors, aquests eren cinc. Una d'ells, la coordinadora, la Jose, hem va fer una gran rebuda i vaig sentir-me molt properes a tots ells. 
Inicialment vam fer l'entrada a l'alberg, es van traslladar les bosses i maletes a cadascuna de les habitacions fent així la repartició de llits. 

Després ens vam dirigir a fer l'activitat que ells mateixos havien escollit: anar al Parc de la Ciutadella a la Festa de la Terra. Ens vam traslladar fins allà en dos grups, uns quants (els més autònoms) van anar en autobús i metro i la resta en furgoneta, la qual pertany a l'associació. Era un grup molt heterogeni, cadascú tenia unes característiques diferents i unes necessitats i suports dispars, però a la vegada els unia el fet de ser autònoms.

Un cop ens vam retrobar al parc vam fer una volta tranquil·lament veient les paradetes i performances que hi havia organitzades. Seguidament vam anar a un espai reduït de gespa per prendre un refresc i descansar una mica, ja que havíem de tornar a l'alberg per sopar. Aquest cop vaig fer la tornada en metro, per així poder veure els dos mètodes de transport diferents que utilitzen. Tot el procés va anar molt bé, ens ho vam passar molt be.


 
L'únic que m'agradaria remarcar és la poca reducció d'obstacles que hi ha al transport i a les vies públiques, ja que portàvem una noia en cadira de rodes i en aquest moment observant la situació és quan realment t'adones de les barreres arquitectòniques presents a la ciutat.   
un cop els vaig deixar a l'alberg, a punt per sopar jo ja vaig marxar, fins el dia següent que continuaria el respir.

La valoració d'aquest primer dia és perfecte, vaig gaudir moltisim de les activitats realitzades i del grup en si, ham van fer una acollida immillorable i vaig aprendre en gran qualitat i quantitat tant dels monitors com dels propis participants.

Laura



martes, 30 de abril de 2013

Discapacidad no es incapacidad



Hola a tothom!!!

Us convido a veure aquest video, el qual treballa sobre la sensibilització cap a la discapacitat, oferint la idea principal de que els discapacitats són persones i han de gaudir del dret a tenir una bona qualitat de vida.




Espero que us agradi!
Laura


domingo, 21 de abril de 2013

La meva primera activitat

El passat dissabte, dia 13, va ser el meu primer dia de pràctiques. Va ser el dia que vaig conèixer a un dels grups que forma part de RATIO. És un dels grups més assistencial, ja que els participants són autònoms per caminar però necessiten suports i ajudes continuades i permanents. Aquell dia van assistir a l'activitat cinc joves, tot i que el grup esta format per nou. A més hi havia tres monitors, els quals hem van guiar en el meu primer dia. Entre aquests hi havia la coordinadora: la Cristina, va mantenir el contacte amb mi abans de l'activitat i abans d'iniciar-la hem va fer el traspàs d'informació essencial.

L'activitat consistia en passejar pel barri i després anar a berenar. Ens vam trobar tots a una plaça, on les famílies porten als joves. Quan passejàvem vam trobar una petita festa en la que hi havia un concert, fet imprevist que va agradar molt als joves, degut a que la música i el ball és una cosa que els encanta. 
Vam continuar caminant fins que vam arribar a un bar, en el qual vam parar per prendre alguna cosa i menjar unes patates braves. Un cop vam acabar vam fer la tornada en autobús, degut a que els joves ja estaven una mica cansats, per tot el que havien caminat.
Vam tornar a la plaça d'on vam partir, on les famílies ja estaven esperant per poder recollir als usuaris. Un cop marxen els joves, els monitors junt amb la coordinadora fan una valoració de l'activitat, en aquest cas va sortir molt bé, sense incidències.
 
Aquesta va ser una activitat amb l'objectiu de normalitzar l'oci dels joves, en la que gaudeixen d'una bona estona amb una colla d'amics, on es potencien les relacions interpersonals.

Les meves sensacions són molt positives. Tot i que al principi estava una mica nerviosa i amoïnada, pel fet d'enfrontar-me a noves situacions, però a la vegada estava emocionada i il·lusionada en començar aquest nou projecte. A mida que vam anar avançant en l'activitat hem vaig relaxar, perquè tots hem van donar la confiança suficient per tal de gaudir dels moments viscuts.
Aquestes experiències hem serveixen per tenir una altra mirada sobre la normalització social i la inclusió, tot i que hem queden moltes coses per aprendre, només hem queda per dir que estic gaudint de manera excepcional cadascun dels aprenentatges adquirits.


Laura

miércoles, 17 de abril de 2013

Primer contacte amb el centre

Abans de començar a realitzar activitats, amb els grups d'oci de discapacitats, hem vaig reunir amb la tutora de pràctiques que hem van assignar al centre, la Maite, la qual hem va aportar tota mena de facilitats, es va mostrar molt amable amb mi. Va ser una reunió molt propera, amb la intenció de coneixer-nos millor i assentar les pràctiques que he de realitzar.

Inicialment la meva tutora m'explica la majoria d'aspectes que fan referència al centre: destinataris, suports, accions, missió, filosofia, principis,... formalitzant així aquesta exposició amb la descripció explícita de cadascuna de les activitats que es proposen des del centre per tots els seus usuaris, perquè d'aquesta manera jo podria tenir una visió extensa dels programes que realitzen, i així poder escollir a quin volia adherir-me, segons les meves condicions i els meus interessos.

A més abans de finalitzar la reunió vaig haver de realitzar un qüestionari, en el qual havia de contestar unes preguntes relacionades amb les meves dades personals, acadèmiques i professionals, d'opinió envers la discapacitat intel·lectual, sobre les funcions del personal del centre, entre altres. Aquest instrument els hi serveix per conèixer-me millor i sapiguer del meu recorregut professional.

Finalment m'agradaria dir que vaig escollir treballar dins dels grups d'oci, els quals dediquen el temps lliure dels caps de setmana per a realitzar diferents activitats lúdiques, a més participaré de manera esporàdica en la creació d'un nou projecte "vacances a mida".

martes, 16 de abril de 2013

El paper del psicopedagog a RATIO


MISSIÓ
El psicopedagog de la institució assessora, coordina, dissenya, gestiona i avalua els programes i activitats que es preparen i desenvolupen per persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, d’acord amb les necessitats i característiques d’aquests usuaris, per tal d’aconseguir la inclusió, normalització i millora en la qualitat de vida, envers el lleure i l’oci de les persones amb discapacitat intel·lectual.

FUNCIONS I FINALITATS
  • Participar en l’anàlisi de necessitats, el disseny de programes i propostes.
  • Liderar procediments de planificació estratègica, seguiment i avaluació dels programes que s’executen.
  • Foment de la formació i seguiment del personal d’atenció directa.
  •  Coordinació interna, amb altres entitats i amb la comunitat. 
  • Donar suport i atenció a les famílies dels discapacitats.

TASQUES O ACTIVITATS
  • Realitzar anàlisis de les necessitats més rellevants que presenten els usuaris i les seves famílies, per donar una atenció personalitzada.
  •  Coordinar el disseny dels programes que formaran part de la institució.
  • Detallar i determinar les activitats i els suports que seran necessaris perquè els usuaris realitzin aquestes sense obstacles.
  • Planificar la pauta del seguiment de les activitats, per poder-les avaluar en diferents moments del procés de desenvolupament d’aquesta.
  • Avaluar els programes que s’apliquen, per tal de fer millores de manera continuada, per així adequar aquests als usuaris de la entitat.
  • Gestionar plans de formació pel personal del centre (coordinadors, monitors,...) per anar millorant de manera progressiva el servei que s’ofereix.
  • Liderar el procés d’avaluació i seguiment del personal del centre, per tenir un coneixement detallat sobre les persones que realitzen els projectes. 
  • Coordinar el personal del centre, sota una comunicació horitzontal, per poder aconseguir treballar en equip.
  • Mantenir una estreta comunicació amb la resta d’entitats externes que col·laboren amb la realització de les activitats.
  • Atendre i conèixer a la comunitat, per poder oferir informació i programes de sensibilització cap aquesta, per poder oferir programes de formació i sensibilització en referència a la discapacitat intel·lectual.
  • Establir una relació directa amb les famílies, perquè aquests són una part essencial del desenvolupament dels discapacitats.
  • Crear i oferir espais i activitats dedicats a les famílies, juntament amb els seus fills, perquè estableixin una relació dirigida cap al lleure.

lunes, 15 de abril de 2013

Context en el que hem situaré



El centre on jo realitzo les pràctiques és RATIO. És una associació sense ànim de lucre, situada a Barcelona, que proporciona els suports necessaris a les persones amb discapacitat intel·lectual per poder gaudir d’un lleure normalitzat, inclusiu i orientat a la persona. Aquesta vetlla per la igualtat de drets entre ciutadans donant una resposta individualitzada a les necessitats i demandes de les persones amb discapacitat intel·lectual i a les seves famílies a través de la realització del lleure.

El lleure té una forta repercussió en la vida de qualsevol persona, produeix satisfacció personal i millora en la qualitat de vida, tal i com expliciten Shalock, i Verdugo, el lleure aporta inclusió social, relacions interpersonals, benestar emocional, benestar físic, respecte dels drets i autodeterminació. Elements que va captar l’associació RATIO per crear el seu projecte inicial, que va néixer a l’any 1997, com a facilitadora per l’accés al lleure per les persones amb discapacitat intel·lectual independentment de les seves necessitats de suport. 

DESTINATARIS

Els destinataris són persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport intermitent, limitat, extens i generalitzat, independentment dels trastorns associats que poden presentar: de conducta, sensorials, dèficits, discapacitat física, entre altres. Entenem la  discapacitat intel·lectual, dins d’un enfocament ecològic, com “una discapacitat caracteritzada per limitacions significatives tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa, expressada en habilitats adaptatives conceptuals, socials i pràctiques."


FINALITATS

-         Oferir, assessorar i orientar a la persona amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament els suports necessaris per gaudir del lleure de qualitat.

-         Donar suport a les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual.

-         Promocionar el treball en xarxa entre entitats, administracions i monitors.

-         Treballar sobre la formació i sensibilització d’aquesta discapacitat.


PRINCIPIS
Els que determinen la dinàmica de l’associació són:

-         Inclusió: actitud generalitzada de reconeixement de que totes les persones han de gaudir de les mateixes oportunitats per desenvolupar el seu projecte de qualitat de vida en la comunitat.

-         Normalització: posar a l’abast de totes les persones els béns i serveis de la comunitat i la vida quotidiana, de forma adequada a les seves característiques.

-         Orientació a la persona: Les persones amb dificultat intel·lectual han de poder formular els seus plans i poder decidir en ells. Hi ha d’haver un pla d’individualització.


PROGRAMES

-         Programes específics: on trobem diverses opcions: estades de vacances, estades de cap de setmana i estades curtes (programa respir), estades de vacances per a llar- residència, lleure compartit, activitats d’oci entre setmana. Són programes que tenen com a objectiu potenciar les relacions interpersonals a partir de la realització d’activitats de lleure en espais normalitzats, fomentant així el desenvolupament i la autodeterminació de cadascun dels participants.

-         Programa inclusió: projecte de col·laboració de formació i assessorament a entitats, projecte de mediació. Tenen com a finalitat sensibilitzar a la comunitat envers aquesta discapacitat, informar i formar a altres entitats i dissenyar activitats conjuntes per tal de establir vincles comuns. Serveixen per connectar la oferta de la comunitat amb els desitjos dels usuaris de l’associació.


ORGANIGRAMA
L’organigrama de l’associació és el següent: com a primer estat esta el director del centre, el qual és qui gestiona, organitza i coordina els serveis de lleure, on es trobaria inserida la figura del psicopedagog. Seguidament trobem el coordinador de programes, responsable dels diferents programes que s’oferten, on es troben un educador social i tres psicòlogues. El següent estament que fa referència als tècnics de lleure, és a dir, els monitors, dir que esta composat per més de 200, ja que han de donar suport a 1300 usuaris. Per últim trobem als voluntaris, els quals intervenen per a cobrir serveis, contribueix a que la persona amb discapacitat intel·lectual millori la seva qualitat de vida.  

RELACIONS DELS PROFESSIONALS
La relació entre els professionals del centre és horitzontal, ja que tot i que les responsabilitats i funcions de cadascú variïn, segons l’estament en el que es troben el treball a realitzar és cooperatiu i en equip, perquè els objectius proposats puguin ser assolits. De manera que el psicopedagog es troba dins del conjunt que composen els professionals del centre, perquè com afirmen Monereo i Solé estem davant un marc explicatiu dels processos de construcció d’un context de col·laboració entre els professionals de la psicopedagogia i altres professionals. La comunicació entre ells ha de ser explicita i continuada, degut a que entre tots participen per arribar a una finalitat comuna.

miércoles, 10 de abril de 2013

Benvinguts!

Benvinguts al meu blog! 





Aquest blog esta dedicat al desenvolupament de les meves pràctiques de psicopedagogia, concretament al Practicum I. Descriuré els passos i avanços que vaig aconseguint, plasamant així tot el procediment recorregut. A més aprofitaré aquest espai per reflexionar,  a partir d'un punt de vista crític, sobre el psicopedagog i els àmbits i contextos en els que es situa. 


Destitjo que aquest blog ajudi a conèixer més profundament un dels papers i rols que pot realitzar el psicopedagog, mitjançant la indagació a través d'un procés d'observació.

Laura